HPV her iki cinste genital ve anal siğillere neden olur. Aynı zamanda HPV kadınlarda serviks kanserine, her iki cinste ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilir. Genital siğiller toplum sağlığı açısından çok önemlidir ve tedavi edilmeleri şarttır. Hastaların bu hastalığı tanımaması ve doktora başvurmaması sonucunda hastalığın yayılmasına neden olmaktadırlar.
HPV enfekte deri ile temas sonucu bulaşır. Ana neden cinsel temastır. Cinsel temas öncesinde jilet ile traş yapılmasından dolayı epitel doku hasar görür. HPV ile enfekte olan bir birey ile temas anında kişinin virüs ile enfekte olmasına yol açmaktadır.
Prezervativ bulaş olasılığını azaltır ancak sadece penisten kaynaklı bulaş ihtimalini azaltır. Kasık ve penis kökünden bulaş olabilir. Prezervativ diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemesi nedeniyle kullanılması gerekmektedir. Prezervativ özellikle HİV (AİDS Hastalığı)’e ve Bel Soğukluğu diye bilinen Gonore’ye karşı koruyucudur.
HPV virüsü vücutta latent olarak uzun yıllar sessiz kalabiliyor ve araya giren stres faktörü veya vücut direncinin zayıflaması sonrası uzun yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Sizden çok önce bu virüsü kapmış olabileceğinden genital siğil varlığı eşinizin sizi aldattığı anlamına gelmez.
Kriyoterapi: Lezyonların dondurularak tedavi edilmesi işlemine denir. Anestezi uygulama ihtiyacı olmadan hızlı, etkin, belirgin iz bırakmadan lezyonlar tedavi edilebilir. Hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Elektrokoterizasyon: Lokal anestezi ile hızlı, etkin, belirgin iz bırakmadan tek seferde yaygın lezyonlar tedavi edilebilir. Hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Genelikle iki hafta içinde cilt dokuları iyileşmektedir. Genital siğil tedavisi sonrası siğil tekrarının önlenmesi amacıyla vücut direncini arttırmak amacıyla takviye ürünler kullanılabilir. HPV'nin toplumdan eradike edilmesi için aşılanma oldukça önemlidir.